Újszülött egészségügyi ellenőrzés: ne feledje ezt a három fontos adatot
Encyclopedic
PRE
NEXT
1. Az első hónap három legfontosabb vizsgálatának összefoglalása
A gondozási protokollok szerint a csecsemőket 5 perccel a születés után, egy héttel és egy hónappal a születés után külön vizsgálatoknak kell alávetni. A szülőknek érdemes megjegyezniük a legfontosabb dátumokat: 1, 7 és 28 nap.Alternatív megoldásként a szülők a következő táblázatot és számkombinációt is felhasználhatják a memorizáláshoz. Egyszerűen készítsenek fényképet a táblázatról és a számokról, hogy soha ne felejtsék el, melyik vizsgálat esedékes a babájuknál. Ez a módszer hasonlóan alkalmazható, mint a szókincs memorizálása az olvasás gyakorlásához!1. nap: Azonnali vizsgálatok
1. szám: Azonnali szülés utáni vizsgálatok
Az 1. szám a szülés után azonnal elvégzett vizsgálatokat jelöli. Ez a kritikus értékelés határozza meg, hogy a baba fiziológiai mutatói normálisak-e, és szükség van-e inkubátoros ellátásra. Ez kulcsfontosságú a genetikai rendellenességek és a veleszületett állapotok kizárásához. Az újszülöttek értékeléséhez az Apgar-skálát használjuk.A vizsgálat részleteiről az alábbi ábra ad tájékoztatást:
↓
↓
3. Az 1. napi vizsgálat Apgar-pontszámának kritériumai
Az első három lépés elsősorban a csecsemő egész testének általános vizsgálatát jelenti, különös tekintettel a fejre, a mellkasra és a fülekre. A következő három lépés a köldökcsonk, a végbélnyílás és a szájüreg részletesebb vizsgálatát jelenti, amelyek mind a csecsemő légzéséhez kapcsolódnak.
↓
↓
Apgar-pontszám kritériumok
Ezen nyolc fő értékelés után kiszámítják az Apgar-pontszámot, hogy megállapítsák, megfelel-e a csecsemő az egészségügyi normáknak. A pontszámokat három szintre osztják: „2 pont”, „1 pont” és „0 pont”. Ha bármelyik kategóriában 0 pontot kap, a csecsemőt kórházi megfigyelés alatt kell tartani.
Pontszámítási kritériumok/tétel Bőrszín Pulzusszám Reagálás stimulációra Izomtónus Légzés 2 pont Rózsaszín bőr Erős, 100 ütés/perc feletti pulzusszám Sírás és éber reagálás Normális aktivitási szint, normális izomtónus Jó légzés, hangos sírás 1 pont Kékes-lilás elszíneződés a végtagokon,A törzs vörös, gyenge szívverés 100 ütés/perc alatt, szorongó arckifejezés, csak enyhe végtaghajlítás, alacsony izomtónus, gyenge, szabálytalan légzés, halvány sírás. 0 pont: Az egész test cianotikus, nem hallható szívhang, nincs reakció a stimulációra, ernyedt csecsemő, légzés nélkül. Megjegyzés: A táblázatot a Pacific Parenting Network készítette.Az Apgar-pontszám általában 8-10 pont között mozog; a 7 pontot vagy annál kevesebbet elérő újszülöttek enyhe asphyxiát jeleznek, amely általában gyorsan javul a légutak tisztításával és oxigénterápiával. A 3 pont vagy annál kevesebb súlyos asphyxiát jelez, ami döntő mutató annak meghatározásában, hogy az újszülöttnek hőmérséklet-szabályozott ellátásra van-e szüksége.7. nap: Egyhetes szülés utáni vizsgálat
A „7” szám: A szülés után egy héttel elvégzett vizsgálat
Egy héttel a szülés után a csecsemő általában készen áll a kórházból való elbocsátásra. Az elbocsátás előtt a csecsemő átfogó fizikális vizsgálaton esik át. Ez a vizsgálat túlmutat az alapvető tapintáson, hallgatózáson és szemrevételezésen; magában foglal egy kis vérmintavételt is, amelynek célja a veleszületett anyagcsere-rendellenességek szűrése.
↓
↓
5. 28. nap: Egyhónapos vizsgálat
A „28” szám: A születés után egy hónappal elvégzett vizsgálat
Egy hónapos korában a csecsemő harmadik szülés utáni vizsgálaton esik át. A vizsgálati tételek hasonlóak a korábbiakhoz, de az értékelési kritériumok eltérőek. Ha az anyák megértik a következő tételek normáit, akkor a szülés utáni szülési időszakban korán felismerhetik a csecsemő állapotában fellépő rendellenességeket, és biztosíthatják a megfelelő időben történő kezelést.
PRE
NEXT