Vastasyntyneen terveystarkastus: muista nämä kolme avainlukua
Encyclopedic
PRE
NEXT
1. Yhteenveto kolmesta tärkeästä terveystarkastuksesta ensimmäisen kuukauden aikana
Hoito-ohjeiden mukaan vauvoille on tehtävä erilliset terveystarkastukset 5 minuutin, viikon ja kuukauden kuluttua syntymästä. Muistamisen helpottamiseksi vanhempien on hyvä merkitä muistiin tärkeät päivämäärät: 1, 7 ja 28 päivää.Vaihtoehtoisesti vanhemmat voivat käyttää seuraavaa taulukkoa ja numeroyhdistelmää muistamisen helpottamiseksi. Ota vain valokuva taulukosta ja numeroista, jotta et unohda, mikä tarkastus vauvallasi on vuorossa. Tätä menetelmää voi lähestyä samalla tavalla kuin sanalistojen muistamista lukuharjoituksia varten!1. päivä: Välittömät tutkimukset
Numero "1": Heti syntymän jälkeen tehdyt tutkimukset
Numero 1 tarkoittaa syntymän yhteydessä tehtyjä tutkimuksia. Tämä alustava arviointi on erittäin tärkeä, koska sen avulla määritetään, ovatko vauvan elintoiminnot normaalit ja tarvitseeko vauva inkubaattoria. Tämä tarkastus on avainasemassa geneettisten häiriöiden ja synnynnäisten sairauksien poissulkemisessa. Vastasyntyneiden tutkimuksissa käytämme Apgar-pisteytystä.Tarkemmat tiedot tutkimuksesta löytyvät seuraavasta kaaviosta:
↓
↓
3. Apgar-pisteytyskriteerit ensimmäisen päivän tutkimuksessa
Kolme ensimmäistä vaihetta käsittävät pääasiassa vauvan koko kehon yleisen tutkimuksen, jossa keskitytään päähän, rintaan ja korviin. Seuraavat kolme vaihetta käsittävät tarkemman tutkimuksen napanuorasta, peräaukosta ja suuontelosta; nämä kaikki liittyvät vauvan hengitykseen.
↓
↓
Apgar-pisteytyksen kriteerit
Näiden kahdeksan pääarvioinnin jälkeen lasketaan Apgar-pisteet, joiden avulla määritetään, täyttääkö vauva terveydelliset standardit. Pisteet jaetaan kolmeen tasoon: "2 pistettä", "1 piste" ja "0 pistettä". Jos jokin kategoria saa 0 pistettä, vauva on pidettävä sairaalan tarkkailussa.
Pisteytyskriteerit/kohde Ihon väri Sydämen syke Reaktio ärsykkeisiin Lihasjänteys Hengitys 2 pistettä Ruusuiset posket Voimakas sydämen syke, yli 100 lyöntiä minuutissa Itkee ja reagoi valppaasti Normaali aktiivisuustaso, normaali lihasjänteys Hyvä hengitys, voimakas itku 1 piste Sinipunaiset raajat,rinta punainen, heikko sydämenlyönti alle 100 lyöntiä minuutissa, ahdistunut ilme, vain lievä raajojen taipuminen, heikko lihasjänteys, heikko epäsäännöllinen hengitys, heikko itku. 0 pistettä: Koko keho sinertävä, sydämen ääniä ei kuulu, ei reagoi ärsykkeisiin, veltto vauva, jolla ei ole hengitystä. Huomautus: Taulukko on laatinut Pacific Parenting Network.Tyypillisesti Apgar-pisteet ovat 8–10 pistettä; 7 pistettä tai vähemmän saaneet vastasyntyneet osoittavat lievää hapenpuutetta, joka yleensä paranee nopeasti hengitysteiden puhdistamisen ja happihoidon avulla. 3 pistettä tai vähemmän saaneet osoittavat vakavaa hapenpuutetta, mikä tekee tästä tärkeän indikaattorin sen määrittämisessä, tarvitseeko vastasyntynyt lämpötilasäädeltyä hoitoa.7. päivä: Yhden viikon ikäinen vastasyntynyt
Luku "7": Yhden viikon ikäisenä suoritettava tarkastus
Yhden viikon ikäisenä vastasyntynyt on yleensä valmis kotiutettavaksi. Ennen kotiutusta on suoritettava kattava fyysinen tarkastus. Tämä arviointi ulottuu peruspalpaation, auskultaation ja silmämääräisen tarkastuksen ulkopuolelle; se sisältää pienen verinäytteen, jolla seulotaan synnynnäisiä aineenvaihduntahäiriöitä.>↓
5. 28. päivä: Kuukauden tarkastus
Luku "28": Tutkimus kuukauden kuluttua syntymästä
Kun vauva on kuukauden ikäinen, hänelle tehdään kolmas synnytyksen jälkeinen tarkastus. Tutkimuksen kohteet ovat samat kuin aiemmissa tarkastuksissa, mutta arviointikriteerit ovat erilaiset. Jos äidit ymmärtävät seuraavien kohteiden standardit, he voivat tunnistaa vauvan tilan poikkeavuudet varhaisessa vaiheessa synnytyksen jälkeistä aikaa ja varmistaa, että hoito aloitetaan ajoissa.
PRE
NEXT