Kontrola zdraví novorozence: Pamatujte si tyto tři klíčové údaje
Encyclopedic
PRE
NEXT
1. Shrnutí tří klíčových prohlídek během prvního měsíce
Podle protokolů péče vyžadují kojenci odlišná vyšetření 5 minut, jeden týden a jeden měsíc po narození. Aby si rodiče lépe zapamatovali, měli by si poznamenat klíčová data: 1, 7 a 28 dní.Alternativně mohou rodiče k zapamatování použít následující tabulku a číselnou kombinaci. Stačí si vyfotit tabulku a čísla, abyste nikdy nezapomněli, kdy má vaše dítě absolvovat vyšetření. Tuto metodu lze přirovnat k zapamatování si seznamu slovíček pro nácvik čtení!1. den: Okamžité vyšetření
Číslo „1“: Okamžité poporodní vyšetření
Číslo 1 označuje vyšetření provedená bezprostředně po porodu. Toto kritické hodnocení určuje, zda jsou fyziologické ukazatele dítěte normální a zda je nutná péče v inkubátoru. Je klíčové pro vyloučení genetických poruch a vrozených vad. Pro hodnocení novorozenců používáme Apgarovo skóre.Konkrétní podrobnosti o vyšetření najdete v následujícím diagramu:
↓
↓
3. Kritéria Apgarova skóre pro vyšetření v 1. dni
První tři kroky zahrnují především obecné vyšetření celého těla dítěte se zaměřením na hlavu, hrudník a uši. Následující tři kroky zahrnují podrobnější vyšetření pupečníku, konečníku a ústní dutiny; všechny tyto části souvisejí s dýcháním dítěte.
↓
↓
Kritéria hodnocení Apgar
Po těchto osmi hlavních hodnoceních se vypočítá Apgar skóre, aby se zjistilo, zda dítě splňuje zdravotní normy. Skóre se dělí do tří úrovní: „2 body“, „1 bod“ a „0 bodů“. Skóre 0 v jakékoli kategorii vyžaduje, aby dítě zůstalo pod dohledem nemocnice.
Kritéria hodnocení/položka Barva kůže Srdeční frekvence Reakce na stimulaci Svalový tonus Dýchání 2 body Růžová barva kůže Silný srdeční tep přesahující 100 úderů za minutu Pláče a reaguje bdělě Normální úroveň aktivity, normální svalový tonus Dobré dýchání, hlasitý pláč 1 bod Modrofialové zbarvení končetin,hrudník červený, slabý srdeční tep pod 100 tepů za minutu, utrápený výraz, pouze mírné ohnutí končetin, nízký svalový tonus, slabé nepravidelné dýchání, slabý pláč. 0 bodů: Cyanotické celé tělo, neslyšitelné srdeční ozvy, žádná reakce na stimulaci, ochablé dítě bez dýchání. Poznámka: Tabulka vytvořená Pacific Parenting Network.Apgar skóre se obvykle pohybuje v rozmezí 8–10 bodů; novorozenci s 7 body nebo méně vykazují mírnou asfyxii, která se obecně rychle zlepšuje po uvolnění dýchacích cest a kyslíkové terapii. Skóre 3 body nebo méně označuje těžkou asfyxii, což je klíčový ukazatel pro určení, zda novorozenec vyžaduje péči s regulací teploty.7. den: Jednotýdenní poporodní vyšetření
Číslo „7“: Vyšetření provedené jeden týden po porodu
Do jednoho týdne po porodu je dítě obvykle připraveno k propuštění. Před propuštěním je nutné provést komplexní fyzikální vyšetření. Toto vyšetření přesahuje základní palpaci, auskultaci a vizuální prohlídku; zahrnuje také odběr malého vzorku krve k vyšetření na vrozené metabolické poruchy.
↓
↓
5. 28. den: Kontrola po jednom měsíci
Číslo „28“: Vyšetření jeden měsíc po porodu
Po dosažení jednoho měsíce věku podstoupí dítě třetí poporodní kontrolu. Přestože jsou položky vyšetření podobné jako v předchozích případech, kritéria hodnocení se liší. Pokud matky rozumí standardům pro následující položky, mohou včas rozpoznat jakékoli abnormality ve stavu dítěte během poporodního období a zajistit včasnou léčbu.
PRE
NEXT